Principii simple de îngrijire a pielii

Principii simple de îngrijire a pielii
Pielea este un înveliș membranos care acoperă corpul în întregime, ea separă organismul de mediul înconjurător, opune rezistență presiunilor exterioare și asigură percepția senzorială, că și schimburile de substanțe dintre mediul intern și mediul înconjurător.

Pe mulți dintre noi nu ne interesează aspectele mai „tehnice” legate de pielea noastră însă este bine să cunoaștem cât mai multe informații despre cum functionează, pentru a ști cum să o îngrijim în mod corect și cum să nu facem mai mult rău decât bine. Hai să vezi cum este alcătuită pielea!

Pielea este alcătuită din 3 straturi suprapuse:

Epiderm: este stratul exterior, reprezintă 4-5% din grosimea pielii și are rol de protecție.

Derm: este stratul mijlociu al pielii, conține fibre de colagen și elasină și reprezintă 15-20% din grosimea pielii.

Hipoderm: este stratul interior al pielii, ce cuprinde depozitele de grăsime și reprezintă 75-80% din grosimea pielii.

Tipurile de ten și cum poți descoperi ce fel de ten ai

Pe parcursul vieții trecem prin mai multe faze ale tenului. Pornim de la un ten normal și ajungem în timpul pubertății, la un ten gras iar de la un ten gras la unul uscat, o dată cu înaintarea în vârstă.

Tenul normal este foarte rar, țesustul conjunctiv de susținere este dens și solid iar fibrele elastice sunt numeroase și de bună calitate. Pielea este fermă și suplă și are o culoare frumoasă.

Tenul uscat se datorează lipsei stratului protector de sebum. Lipsa sebumului alterează filmul hidrolipidic și permite pielii să se deshidrateze. La acest tip de ten, pielea este lipsită de suplețe, este aspră la palpare și se descuamează. Elasticitatea și tonusul sunt reduse și în același timp apare senzația că „strânge fața”.

Tenul gras apare de multe ori la pubertate, datorită hiperactivitătii glandelor sebacee. Aspectul tenului este lucios cu o tentă gălbuie. O piele grasă este și groasă datorită stratului de celule moarte care se amestecă cu sebumul însă are și un mic avantaj: o piele grasă îmbătrânește mai greu.

Pe lângă aceste 3 tipuri, principale de ten, mai există și derivate cum ar fi: tenul mixt, tenul cuperozic, tenul acneic și tenul matur.

Principii de îngrijire a pielii

  1. Cel mai important pas în îngriirea pielii îl reprezintă curățarea tenului. Curățarea de dimineață este esențială deoarece pe față rămân urme de cremă neintrată în piele pe timpul nopții. Tot noaptea se desfășoară și procesul de excreție al pielii. Curățarea se va face cu un agent blând care înlătura produșii nedoriți de pe față și restabilește PH-ul acid normal al pielii. Dacă ai tenul uscat nu te spălă cu apă caldă pe față deoarece apă caldă deshidratează.
  2. Protecția de dimineață este necesară deoarece, pe timpul zilei, tenul este expus factorilor climatici precum și poluării. Produsul folosit în acest scop reprezintă o barieră pentru factorii nocivi din exterior, împiedicând în același timp pierderea apei din țesuturi. Crema de zi conține 60-70% apă și restul grăsime. Ea conține un compus siliconic care formează pe față o rețea, în ochiurile căreia intră atât produsele de cosmetică decorativă (fond de ten, farduri, etc.) cât și praful.
  3. Protecția de dimineață este necesară deoarece, pe timpul zilei, tenul este expus factorilor climatici precum și poluării. Produsul folosit în acest scop reprezintă o barieră pentru factorii nocivi din exterior, împiedicând în același timp pierderea apei din țesuturi. Crema de zi conține 60-70% apă și restul grăsime. Ea conține un compus siliconic care formează pe față o rețea, în ochiurile căreia intră atât produsele de cosmetică decorativă (fond de ten, farduri, etc.) cât și praful.
  4.  Curățarea de seară are rolul de a înlătura de pe față produsul de protecție, care a înglobat în ochiurile lui machiajul și depozitele de murdărie. Demachierea se va face cu un produs destinat tipului de ten. Fie că folosești un ulei demachiant, o loțiune demachiantă sau un gel demachiant, ai grijă să îndepărtezi orice urmă de ulei mineral de pe față căci acesta înfundă porii. Poți folosi în acest scop, o loțiune tonică care solubilizează uleiul mineral.
  5. Hrănirea de seară se face cu o cremă adecvată tipului de ten dar care ține seama și de vârstă și de aspectul real al pielii. Pentru tenul gras se va folosi o crema ce conține substanțe asemănătoare sebumului, pentru a transmite un mesaj glandelor sebacee, în sensul micșorării producției de sebum. O greșeală frecventă în îngrijirea tenului gras, este să încercăm să „ștergem” cât mai mult sebum, acest lucru nu va face decât să transmită gladelor sebacee mesajul că este nevoie de o producție mai mare de sebum. Crema de noapte conține 60-70% grăsime și restul apă iar cantitatea de ingrediente active este mai mare în crema de noapte decât în cea de zi.

În încheiere aș vrea să îți atrag atenția asupra unui factor extrem de dăunător pielii: expunerea excesivă la soare. Radiațiile UV pătrund nu numai în epiderm ci și în derm, unde sunt celule vii. Pielea pierde 1% din colagen și elastina în fiecare an după vârstă de 25 de ani așa că nu o „ajută” să îmbătrânească înainte de vreme, expunându-te la soare în ore nepotrivite sau mergând la solar.

De reținut Razele UVA(ge) îmbătrânesc tenul iar cele UVB(urn) ard pielea. 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!