Când eșți însărcinată activitățile cotidiene cum ar fi urcatul scărilor, datul jos din pat și chiar spălatul pe cap necesită un efort pe care multă lume nu îl înțelege, însă oricine a fost însărcinată poate confirma că ai face orice pentru a te simți mai bine, mai ușoară și relaxată.
Masajul prenatal este o metodă simplă și plăcută de ați încarcă bateriile, de ați ajuta corpul în această etapă plină de schimbări fizice și emoționale.
Este masajul prenatal pentru oricine?
O gravidă sănătoasă care nu suferă de grețuri matinale, se poate bucura de masaj încă din primul trimestru de sarcină. Este bine ca persoanele care suferă de diabet, preclamsia, tensiune arterială mare, dureri abdominale sau sângerări, să ia acordul medicului, care le urmărește sarcina, înainte de a începe masajele.
Nu există nici o dovadă că masajele ar provoca contracții însă pot provoca amețeli și pot înrăutăți senzația de greață, dacă deja suferi de grețurile matinale.
Masajul în timpul travaliului și efectele asupra durerii
Majoritatea studiilor despre masaj, efectuate pe femei aflate în timpul travaliului s-au focusat aproape exclusiv pe atenuarea durerii.
S-a demonstrat că masajul a diminuat durerile din faza 1 și faza 2 de dilatare iar travaliu a durat în medie cu 3 ore mai puțin; pentru asta a fost nevoie doar de 15 min de masaj la începutul fiecărei ore de travaliu, masaj făcut la picioare și spate, gravida stand culcată pe o parte.
Efectele masajului asupra durerii pot fi explicate prin „teoria porții” ceea ce sugerează că mesajele de presiune călătoresc ,spre creier, mai repede decât mesajele de durere.
Însă masajul are beneficii dincolo de atenuarea durerii. Masajul în timpul sarcinii este deosebit de benefic, atât pentru mama cât și pentru bebeluș.
Iată câteva din beneficiile masajului prenatal
Multe gravide adopta o postura incorectă din cauza schimbării centrului de greutate, în timpul sarcinii masajul te va ajută nu numai să te relaxezi ci și să atenuezi durerile de spate și de picioare, va îmbunătăți calitatea somnului și va scădea retenția de apă, îmbunătățește circulația periferică și scade tensiunea arterială. Deasemenea te poate ajută dacă ai mâinile și picioarele umflate, ameliorează durerile de cap și congestia nazala.
Unul dintre cele mai importante beneficii este acela că reduce anxietatea legată de perioada sarcinii și a nașterii și te poate ajuta dacă suferi de depresie.
Cu ce diferă masajele prenatale de masajele normale
Încă de la început trebuie să știi că în timpul masajului unei gravide, nu se acționează direct asupra copilului și nu se lucrează în zona burții.
Masajele prenatale sunt adaptate schimbărilor anatomice care au loc pe perioada sarcinii. Dacă în timpul unui masaj normal stai cu față în jos jumătate din timp și jumătate cu față în sus, în timpul unui masaj prenatal, gravida stă pe o parte, iar terapeutul o să îi ajusteze cu perne poziția, astfel încât gravida să fie cât mai confortabilă.
Din al doilea trimestru de sarcina nu mai este indicat să stai pentru mult timp în poziția culcat pe spate. Datorită greutății, această poziție poate întrerupe circulația sângelui către bebeluș și te va face să te simți amețită.
În timpul unui masaj prenatal nu se vor efectua mișcări dure sau de profunzime în zona picioarelor. Femeile însărcinate sunt predispuse la formarea de cheaguri de sânge iar un masaj prea dur ar putea disloca aceste cheaguri.
În celelalte zone presiunea poate fi cât de fermă doreșți, atât timp cât comunici cu terapeul tău și îi spui dacă te simți bine sau dacă ceva te doare.
Ce mai aștepți? Programează-ți acum un masaj prenatal sau roagă-ți partenerul să îți ofere un masaj al umerilor, al picioarelor sau al scalpului. Relaxează-te, o meriți pe deplin!