Celulita este un termen familiar, utilizat de obicei pentru a descrie aspectul inestetic al pielii. În anumite cazuri, însă, prezența sa poate pune sănătatea în pericol. Află mai multe detalii despre celulita infecțioasă – ce este și cât de mult ne afectează.
Circa 90% din populația feminină suferă de celulită – o inflamație a țesutului celular subcutanat. Sunt numeroși factori care o pot cauza. Printre ei se numără sedentarismul, dieta bogată în zaharuri și carbohidrați, predispoziția genetică, dar și o infecție bacteriană a pielii. Deși, de cele mai multe ori, celulita este inofensivă, cauzând doar neplăceri vizuale, uneori, lucrurile se schimbă. Informează-te în legătură cu celulita infecțioasă – ce este și cât de mult ne afectează.
Celulita infecțioasă – ce este și cât de mult ne afectează
Celulita infecțioasă este o infecție acută sau cronică a pielii, putând afecta inclusiv dermul – scheletul nerezistent conjunctivo-fibros al pielii. De cele mai multe ori, celulita infecțioasă este pusă în seama unor:
- Leziuni cutanate (ex: mușcături, înțepături de insecte, plăgi chirurgicale);
Odată apărute, leziunile sau arsurile permit bacteriilor să pătrundă în straturile profunde ale pielii. Vorbim despre bacterii precum streptococul și stafilococul. Ambele reprezintă microbi de formă sferică și pot cauza inflamații purulente, abcese sau septicemii.
Ignorată, celulita infecțioasă se poate răspândi în ganglionii limfatici, dar și în sânge, punând în pericol însăși viața pacientului. Iată de ce, e bine să știm totul legat de celulita infecțioasă – ce este și cât de mult ne afectează, pentru a putea lupta împotriva sa.
Celulita infecțioasă – grupuri de risc
Conform statisticilor medicale, atunci când vine vorba de celulita infecțioasă – ce este și cât de mult ne afectează, datele arată că boala se înregistrează rar în rândul tinerilor sănătoși. În schimb, din categoria grupurilor de risc fac parte:
- vârstnicii;
- persoanele cu sistem imunitar slăbit;
- cei supuși unui tratament cu medicamente imunosupresoare;
- bolnavii de diabet;
- obezii;
- pacienții cu afecțiuni hepatice;
- cei care au o circulație periferică deficitară;
- persoanele care suferă de afecțiuni cronice ale pielii (eczeme, psoriazis ș.a.).
Celulita infecțioasă – simptome
Putem identifica prezența celulitei infecțioase grație unor semne precum:
- durere;
- eritem (se manifestă printr-o înroșire superficială a pielii);
- tumefacție (umflătură patologică apărută într-o regiune a corpului);
- căldură locală.
Adesea, ignorând celulita infecțioasă – ce este și cât de mult ne afectează, aceste simptome sunt confundate cu o simplă iritație, nefiind tratate corespunzător. Implicit, boala se agravează, extinzându-se spre alte părți ale corpului. În asemenea situații, pacientul se poate confrunta cu un șir nou de simptome precum:
- febră;
- frisoane;
- cefalee (durere de cap, difuză sau localizată);
- tahicardie (accelerare a bătăilor inimii);
- hipotensiune (tensiune arterială sub valorile normale);
- inflamarea ganglionilor limfatici.
Celulita infecțioasă – metode de tratament
Boala este identificată, de obicei, de către medicul dermatolog. Procesul poate implica și o analiză a sângelui.
Fiind o infecție bacteriană, celulita infecțioasă se tratează cu ajutorul antibioticelor. Inițial, timp de 2-3 săptămâni, se administrează oral antibiotice. În cazul formelor severe, pacienții sunt spitalizați, antibioticele fiindu-le administrate intravenos.
Celulita infecțioasă – metode de prevenție
Există câteva metode simple, care ne ajută să evităm pericolul celulitei infecțioase:
- Persoanele care fac parte din grupul de risc trebuie să se protejeze eficient, împiedicând pătrunderea bacteriilor în piele.
- În cazul unor răni deschise, acestea trebuie dezinfectate imediat.
- Menținerea unui sistem imunitar sănătos, prin sport și o dietă bogată în antioxidanți.
Nu în ultimul rând, pentru evitarea apariției celulitei, e bine să fie utilizate, preventiv, produse anticelulitice eficiente. Un exemplu elocvent în acest sens sunt produsele KosmoOil. Poți încerca:
- Gel anticelulitic cu cafeină și scorțișoară. Acesta acționează în profunzime și activează circulația periferică.
- Unt de Shea Scrub Anticelulitic. Produsul asigură regenerarea la nivel celular și repară filmul hidrolipidic al pielii.