De cele mai multe ori, depresia este definită ca fiind o stare de tristețe mai intensă și mai lungă decât tristețea justificată de orice motiv obiectiv. Nu toți oamenii care suferă de depresie vor prezenta aceleași simptome. Conform Institutului Național de Sănătate Mintală, severitatea, frecvența și durata simptomelor variază de la persoană la persoană și în funcție de boala sa particulară.
Cele mai cunoscute simptome ale depresiei includ starea persistentă de tristețe, anxietate sau pustietate sufletească, pesimism și lipsa speranței, sentimente de vinovăție și lipsă de valoare, iritabilitate și agitație, pierderea interesului pentru activități sau pasiuni odată îndrăgite, inclusiv sexul, oboseală și lipsa energiei, dificultate de concentrare, de amintire a detaliilor și de luare a unor decizii, insomnie sau somn excesiv, supraalimentare sau pierderea apetitului pentru mâncare, gânduri sau încercări de sinucidere, precum și dureri de cap, crampe sau probleme digestive care nu sunt ameliorate cu tratamente medicale.
Depresia poate fi o afecțiune costisitoare și devastatoare care afectează negativ evoluția și rezultatorul unor afecțiuni cronice frecvente, cum ar fi artrita, astmul, bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul și obezitatea. Dar iată că intervine masajul și, datorită numeroaselor cercetări efectuate, se poate afirma acum cu certitudine că îmbunătățește starea de spirit și reduce depresia în rândul persoanelor care acuză dureri cronice, persoanelor cu boli cronice, persoanelor care suferă de dureri de spate, de dureri de cap, de sindrom de oboseală cronică, de tensiune arterială crescută, de fibromialgie și de scleroză multiplă. De asemenea, studiile arată că masajul este foarte benefic și în rândul copiilor spitalizați, copiilor care suferă de cancer, de HIV, precum și în rândul copiilor și adolescenților care suferă de afecțiuni psihiatrice. Nu în ultimul rând, masajul este recomandat femeilor însărcinate, femeilor care suferă de cancer mamar, mamelor adolescente, femeilor care suferă de tulburare disforică premenstruală și femeilor aflate în travaliu.
Cercetările efectuate până în prezent arată că masajul reduce depresia și anxietatea asemenea unui curs de tratament care oferă beneficii cu cele ale psihoterapiei. Mai mult de o duzină de studii arată că masajul luptă împotriva depresiei prin scăderea nivelului de cortizol. Cortizolul este răspunsul organismului la stres, iar terapia cu masaj scade nivelul de cortizol cu până la 50%. În același timp, masajul oferă multe beneficii și poate, de asemenea, să crească nivelurile de serotonină și dopamină, ambii fiind neurotransmițători care contribuie la stabilizarea stării de spirit.
De exemplu, în cadrul unei cercetări, a fost studiat un grup de persoane care sufereau de leziuni ale măduvei spinării și de depresie. De două ori pe săptămână timp de cinci săptămâni, jumătate dintre pacienți au primit două sesiuni de 40 de minute de exerciții fizice ușoare, iar cealaltă jumătate a primit două sesiuni de masaje de 40 de minute. Ambele grupuri și-au îmbunătățit abilitățile fizice în acea perioadă, dar persoanele care au primit masaj au devenit, de asemenea, mai puțin deprimate. Deci, chiar daca exercițiul fizic a fost mult timp recomandat ca un mijloc de combatere a depresiei, masajul nu numai că oferă beneficii suplimentare, dar poate, de asemenea, să amelioreze rigiditatea și durerea cauzate de exercițiile fizice. În mod ideal, sportul ar trebui îmbinat cu masajul.
Un alt studiu arată că terapia prin masaj ameliorează durerile pe care le acuză femeile însărcinate, atenuează depresia prenatală și postnatală în cazul ambilor părinți și îmbunătățește relațiile dintre cei doi. În cadrul unui studiu, 47 de femei au primit masaj de la partenerii lor de două ori pe săptămână din cea de-a 20-a săptămână de sarcină și până la sfârșitul sarcinii. Toate femeile au raportat mai puține dureri de picioare, de spate, iar stările de depresie, de anxietate și de furie au fost mult ameliorate. În plus, partenerii care au masat femeile însărcinate au raportat o stare de spirit mai puțin depresivă, anxioasă și furioasă pe parcursul perioadei de terapie cu masaj. În cele din urmă, relațiile s-au îmbunătățit semnificativ între viitorii părinți. Aceste date sugerează că nu numai că stările de dispoziție, ci și relațiile se îmbunătățesc reciproc atunci când femeile gravide deprimate sunt masate de partenerii lor.
Uneori poate fi dificil să vă faceți timp pentru a vă îngriji, dar masajul este o modalitate eficientă de a vă menține sănătatea într-o stare optimă. Terapia cu masaj continuă să susțină o stare relaxată de vigilență mentală, care consolidează o atitudine pozitivă. Rezervarea unui anumit moment pentru un masaj profesionist și personalizat pentru a vă satisface nevoile personale, vă amintește că merită să vă simțiți bine. Kosmo Oil contribuie la starea dumneavoastră de bine cu Ulei reconfortant cu portocală, salvie și patchouli. Uleiul reconfortant Kosmo Oil mai conține uleiuri vegetale de măsline, de migdale dulci, de avocado și de morcov care refac epiderma uscată și oferă protecție împotriva factorilor externi agresivi, cum ar fi vânt, frig, agenți poluanți și radiații UV. De asemenea, Uleiul reconfortant Kosmo Oil are o aromă îmbietoare, care creează o stare de liniște interioară, care contribuie la eliberarea de stres și de anxietate și care echilibrează fizic și psihic tot organismul.